Pusteegenskapene til Gore-Tex og andre pustende materialer

Hvordan impregnere Gore-Tex og andre pustende materialer.

Gore-Tex og pustende membraner har blitt en stadig viktigere komponent i konstruksjon av friluftstøy og -sko. Det finnes en rekke ulike vanntette og pustende membraner; Tripple Point, Dermizax, Sympatex m.fl. Det aller mest kjente varemerket er nok Gore-Tex.

Det ble oppfunnet av Wilbert L. Gore (1912–1986), Rowena Taylor og Gores sønn, Robert W. Gore til bruk i romfartsindustrien. Gore-Tex ble patentert i 1976. Hovedpatentet er utløpt og derfor finnes det som nevnt en rekke produkter med liknende egenskaper som bruker samme type teknologi.

Gore-Tex – et syntetisk materiale

Disse produktene er som regel laget av Polytetrafluoreten (forkortet PTFE) som er en fluoretenplast, som igjen i de fleste tilfeller er et syntetisk materiale bygget opp av hydrokarbonforbindelser dannet ved raffinering av råolje og naturgass. Så alle disse materialene er aktuelle å diskutere når det gjelder det stigende problemet med plast naturen, ikke minst i havet.

Alle plagg som er laget av plast avgir plastpartikler. Først og fremst ved vask. Og selvsagt fører forbruk av denne typen plagg i seg selv til å opprettholde utvinning av fosilt materiale som olje og gass.

Impregnering er viktig for å forlenge levetiden

Det å begrense forbruk av denne typen materialer er derfor viktig for miljøet. Her kan impregnering med miljøvennlige midler som Villmark Impregneringer spille en viktig rolle. Man tar vare på og opprettholder egenskaper så plagget eller skoen kan brukes lenge.

Plagg eller sko med pustende og vannavvisende membraner har ofte både et ytre bærelag og i mange tilfeller et innvendig lag / fór. Man kan velge å impregnere det ytre bærelaget med spray-produkter og da skal man benytte Villmark Syntex Spray eller Villmark Extreme Spray.

Dersom man ønsker å impregnere ved innvask for hånd eller i maskin, skal man benytte Villmark Extreme Wash-In.

Mange av våre kunder velger å impregnere gjennom innvask og så spraye de mest utsatte omrdene i tillegg. Her ser du hvordan man kan gjøre dette.